21 ianuarie 2012

Recenzie publicată de revista financiară Capital


Am găsit cea mai recentă recenzie a serviciilor noastre în revista financiară Capital.

 Taverna Maria, 100% grecească

Eu unul cred ca e destul de greu să călătorești măcar o dată în Grecia și să nu te îndrăgostești de mâncarea lor. Prețuiesc amintirea meselor luate cu prietenii la tavernele modeste pe care le întâlnești la tot pasul în Atena, la Salonic sau pe una dintre insulele lor mai mult sau mai puțin turistice.


În primul rând pentru că îmi plac foarte mult mâncărurile acelea pe care le înșiri pe farfuriuțe cât e masa de lungă și ai vrea să guști din toate. Celebrele meze sau orektikó, adică aperitive calde sau reci. 
Apoi pentru că tzatziki sau musaka sau haloumi sunt de fapt sinonime cu vacanța, cu soarele și cu marea la care mai tânjim din când în când în tăvălugul zilelor posomorâte și agitate de lucru.
De curând, am aflat că pot să retrăiesc sentimentul ăsta de Grecia și de vacanță chiar în centrul vechi al Bucureștiului, la Taverna Maria. Cel puțin asta era promisiunea pe care o făceau pe siteul lor: “Valuri, soare, muzică, ouzo, mâncare excelentă... relaxare totală! Un bilet de avion le-ar rezolva pe toate. Sau mai bine veniți la noi! Am creat atmosfera perfectă pentru o seară 100% grecească. Avem şi formaţie! Un bouzouki și un pahar de ouzo sau retsina vă vor face să uitați că sunteți în centrul Bucureştiului”.
Zis și făcut! Mi-am făcut rezervare pentru că locul este destul de mic și mai tot timpul plin, mai ales în timpul cinei și am pornit într-acolo într-o seară de iarnă blândă (un fel de iarnă grecească de altfel).
Restaurantul se află pe Blănari, stradă cunoscută printre bucureștenii trecuți de 30 de ani mai ales pentru celebrul Club A. Spațiul este chiar mic, desenat fără pretenții, exact ca o tavernă grecească. Mult lemn natur, pereți albi, câteva decorațiuni, mobilier simplu, o mică scenă, improvizată parcă, într-un colț, pentru bouzouki. Mesele puține sunt majoritatea de șase persoane și uitându-mă în jurul meu îmi dau seama că mai toți clienții sunt veniți în grupuri mai mari. Exact ca în vacanță. La spațiul acela mic un chelner priceput este de ajuns și nu mai prididește să aducă farfuriuțele de mâncare pe care comesenii le împart bucuroși ca să poată să încerce din cât mai multe. Vinul grecesc la carafă e rece și destul de fresh încât să nu te împovăreze după câteva pahare. Muzica, la început pare cam tare și cam prea grecească, dar curând te relaxezi și îți aduci aminte că în Grecia nu te deranja, ba poate chiar dimpotriva. Confortul nu este oricum lucrul cel mai important aici. Spațiul mic, fumul, mirosul de mâncare care-ți cotropește hainele, vecinătatea mult prea apropiată a boxelor, toate lucrurile astea trebuie cumva acceptate și apoi uitate când te duci acolo.
Am fost de două ori la Taverna Maria la sfârșitul anului trecut și am ajuns la concluzia că atmosfera este de fapt punctul forte al acestui local. Spațiul acela mic aproape auster decorat, muzica live, mâncarea simplă și vecinătatea unor oameni care vin acolo pentru că iubesc Grecia și lucrurile care o reprezintă cu adevărat, toate acestea creează o energie aparte, făcând din el un restaurant popular și cât se poate de autentic. Merită să încercați o astfel de experiență, dacă nu cumva ați făcut-o deja. Și nu uitați să vă relaxați. Este până la urmă o tavernă grecească, nu un restaurant cu pretenții. Aici nu aveți încotro și trebuie să vă bucurați doar de mâncare și de atmosferă.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Meniul este destul de generos și, dacă mergeți cu prietenii, vă sfătuiesc să comandați câte o porție și să împărțiți. Porțiile sunt mici, ca în Grecia, dar și suficient de ieftine încât să merite investiția. Vă recomand să încercați tzatziki (9 lei), humus cu susan (10 lei), brânza fie Saganaki, fie Halloumi (17 lei), vinetele la gratar cu usturoi (8 lei) sau cu feta (12 lei), sardinele la grătar (20 de lei). Mențiuni speciale pentru caracatița la grătar (39 de lei) și pentru mousaka (28 de lei). Lista de băuturi este destul de subțire, însă vă recomand să încercați la aperitiv un ouzo și apoi să beți din vinul alb al casei la carafă.


Legendă

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

Taverna Maria
Strada Blănari 12
0741.181.744
www.tavernagreceasca.ro